Nasreddin Hoca’nın meşhur yüzük fıkrasını belki bilirsiniz. Hocayı dışarıda bir şeyler ararken görenler, ne aradığını sorarlar. Kaybettiği yüzüğünü aradığını söyleyen Hoca’ya yüzüğü nerede kaybettiği sorulunca verdiği cevap tuhaftır:
”Samanlıkta kaybettim.”
”Samanlıkta kaybettiğin yüzüğü burada niye arıyorsun?” diye sorulunca Hocanın verdiği cevap en saf akılları bile hayrete düşürecek cinstendir:
”Burası aydınlık da onun için.”
Kimse alınmasın ama yapay zekanın bu kadar güçlü bir şekilde gelmesi pazarlamacılarda ve birçok sektörde böyle bir etki uyandırdı. Güya bu gelen araçlarla herkesin işi kolaylaşacak ve bambaşka bir ortama uyanacaktık ya da hala o uyanışı bekliyoruz.
Ancak unuttuğumuz bir şey var. Sonuca gitmek için araçlar hiçbir zaman bize istediğimizi vermedi ki. Doğru bir zihin yapısı, doğru yetenek seti ve prensipler olmadan nasıl başarılı olmayı bekliyoruz?
Şimdi pazarlamacılar çözümü ChatGPT’de ya da diğer yapay zekalarda arıyorlar. Neden? Çünkü ”orası aydınlık da ondan.”
Çok uzak olmayan bir gelecekte her yer ortalama içerik, sayısız funnel, bir çırpıda üretilmiş satış mailleri ve gürültüden başka bir şeye yaramayacak materyaller ile dolacak.
Kısa vadeli, kolay yoldan para kazanma odaklı bir yaklaşım yerine; biz her zaman söylediğimiz gibi uzun vadeli değere odaklanan ve yapay zeka çağında pazarlamacılara rehber olabilecek ilke ve prensipleri geliştirme derdindeyiz.
Ama önce beraber bir yolculuğa çıkalım. Diyelim ki; yapay zeka pazarlama ve içerik alanını domine edecek. Bu süreci yönetmek için önümüzde 3 yol var.
- Hiçbir şey yapmadan beklemek 🙂 Şimdi bu kulağa kötü bir strateji olarak geliyor olabilir. Ancak hızlı değişen dönemlerde yavaşlamak ve süreci anlamlandırmaya çalışmak aslında iyi bir stratejidir. Ki biz bunu hayatımızda çok yaşadık. Ama yaşadığımız şu değişim ve üstel olarak gözümüzün önünde gerçekleşen ilerleme, içinde bulunduğumuz zamanın farklı olduğunu gösteriyor. Bekleyebiliriz, ancak bu ivmenin sonucu bizim için çok dramatik de olabilir.
- ChatGPT ve diğer araçları pazarlama süreçlerimizi daha hızlı, daha efektif ve belki de daha ucuz hale getirmek için kullanmak. Zaten bunun için bir şey söylemeye lüzum yok. Twitter akışında sayısız bilgisel görmek mümkün. Ancak ikinci seçenekle ilgili göz ardı ettiğimiz nokta ise şu, herkes bu araçlara eriştiğinde pazarlama dünyasında neler olacağını bir hayal edin. Ortalık birbirinin aynısı işler ve içeriklerle dolacak. Yapay zeka sizin için baştan sona bir akışı dakikalar içinde tasarlayacak ve önünüze ihtiyacınız olan her şeyi getirecek. Bu seçeneğin de bizi bir yere götürme ihtimali yok. Neden biliyor musunuz? Çünkü bu söylediğim de çok geç olmadan herkes için erişilebilir olacak.
- O zaman geldik üçüncü ve en önemli seçeneğimize. Yapay zekanın neyi, nasıl yaptığına odaklanmayı bırakarak yine temellere, yine en derine ve öze dönüp dikkatimizi insan olarak üstün olduğumuz bizi biz yapan alanlara vermeliyiz. Yani kendi belirleyeceğimiz ilkelerimizle bu araçlara yaklaşmalıyız.
Şimdi durum böyle olunca Seth Godin’in Mor İnek kitabında belirttiği gibi temel prensipleri kullanarak yapay zeka çağında hedef kitlemize uygun şekilde farklılaşmalıyız. Buna her zamankinden daha çok ihtiyacımız olacak. Çünkü daha öncede belirtiğimiz üzere ortalama içerik bizi morun daha farkedilebilir bir tonu olmaya zorlayacak.
Bunun bizim dünyamızda 3 aşaması var. İlk olarak bu işi sağlam bir zemine oturmak için mantaliteye, bunu sürdürülebilir kılmak için yetenek setine ve nihayetinde bize yardımcı olması adına araçlara ihtiyacımız var.
Funnel Kafası olarak iş modellerimizi bu prensipler ışığında geliştirmek adına düşünüyor, mesai harcıyor ve akışlar geliştiriyoruz.
Şimdi seni kısa bir anketle baş başa bırakıyorum.
Gelişmelerden haberdar olmak için bültene kayıt olabilirsiniz.